Pe măsură ce criza energetică actuală se intensifică, tot mai mulți oameni sunt în căutarea unei soluții alternative de încălzire cu combustibil lemnos, deoarece prețul gazului este prea mare, iar aprovizionarea pentru iarna viitoare nu este sigură acelasi lucru fiind valabil si in cazul peletilor.
Lemnul este combustibilul natural pe care natura ni-l oferă de mii de ani. Este un combustibil neutru, fără emisii, nu provoacă poluare și este ecologic. Noua tehnologie poate asigura o mare eficiență în arderea lemnului, acesta devenind o forma economică de încălzire cu autonomie ridicată.
Asadar, daca te gandesti sa ai un cazan pe lemne ca solutie de incalzire, iata 10 lucruri pe care trebuie sa le stii.
1. Tipuri de cazane pe lemne
Există trei tipuri principale de cazane pe lemne clasificate dupa funcție și modul de reglare.
Cazan regulator de lanț: Acest tip de cazan este soluția cea mai simplă și este pur mecanic. Nu există componente digitale sau electrice, iar arderea este reglată de o ușă de aer care este controlată printr-un lanț în funcție de temperatura cazanului.
Avantaje: cost redus de achizitie si mentenanta, usor de instalat si de utilizat.
Dezavantaje: control slab al cazanului și instalației, consum ridicat de combustibil, autonomie redusă.
Cazan asistat cu ventilator: Acest tip de cazan este echipat cu un ventilator și un controler care reglează arderea cu ajutorul ventilatorului. Controlerul are cel puțin un senzor de temperatură al cazanului și, de obicei, are și senzori, funcții și comenzi suplimentare asupra funcționalității cazanului și a instalației de încălzire.
Avantaje: ardere precisă, autonomie mai mare, control integrat al instalației de încălzire, consum redus de combustibil.
Dezavantaje: o instalare și întreținere puțin mai complicată, depinde de componentele electrice pentru funcționare.
Cazan de gazificare: Acest tip de cazan arde lemnul în două etape: Lemnul este mai întâi ars cu puțin aer și se produc gaze fierbinți, iar apoi aceste gaze sunt amestecate cu oxigen pentru a avea o ardere completă. Cazanele sunt întotdeauna echipate cu un ventilator pentru controlul arderii, care poate fi instalat pe intrare (ventilatorul de împingere) sau pe ieșire (ventilatorul de evacuare).
Avantaje: eficiență ridicată, autonomie ridicată.
Dezavantaje: cost de achiziție ridicat, poate lucra eficient numai cu lemn uscat.
2. Combustibil
Lemnul este un combustibil regenerabil, la fel ca si soarele. Cel mai important factor in alegerea lemnului este umiditatea. Cu cât acestea conține mai puțină apă, cu atât puterea sa calorică este mai mare. Se recomandă utilizarea lemnului cu un conținut de umiditate de cel mult 20%. În acest fel, durata de viață a cazanului este semnificativ mai lungă și se pot realiza economii de combustibil de aproape 30-40%.
Cea mai bună metodă este de a stoca lemnul este ca acesta sa fie tăiat într-un loc bine ventilat și adăpostit pentru o perioadă de cel puțin 18 până la 24 de luni. Lemnul de esență tare este mai bun pentru arderea de durată mai lungă, în timp ce lemnul de sost poate fi folosit mai bine pentru crearea unui strat atunci când doriti sa aprindeti focul.
Specii de lemn | Puterea calorifică kwh/kg |
Stejar | 4,2 |
Beech | 4,2 |
Arțar | 4,2 |
Mesteacăn | 4,3 |
Salcie | 4,1 |
Brad, pin | 4,4 |
Brichete din lemn | 4,0-4,9 |
3. Dimensionare
Dimensionarea corectă a cazanului este extrem de importantă pentru a asigura confortul și economia de combustibil. Există mulți factori care influențează un calcul. Cea mai sigura varianta cand vine vorba de dimensionarea cazanului este calculul facut de catre un inginer specializat.
Iată câteva sfaturi principale pe care ar trebui să le luați în considerare.
Suprafața Aceasta nu este singurul aspect pentru alegerea puterii cazanului în funcție de suprafața casei. Cu toate acestea, cu cât casa este mai mare, cu atât mai multi t are nevoie de încălzire. O regulă practică este calcularea puterii cazanului 150-180 W/m2, în funcție de calitatea izolației.
Izolarea casei Principalul factor care influențează pierderile de căldură ale casei tale este izolarea. Aceeași suprafață ar putea avea nevoie de 20-30% mai puțină energie dacă este bine izolată.
Tipul de instalare și automatizarea În funcție de instalația convențională prin radiatoare sau încălzire prin pardoseală, controlul temperaturii pentru fiecare cameră, controlul termostatic al dispozitivelor instalației de încălzire și automatizarea generală, puteți obține cu 10-15% mai puține pierderi de căldură, ceea ce înseamnă că aveți nevoie de un cazan mai mic.
Apă caldă menajeră Un cazan de apă caldă este de obicei folosit pentru a produce apă caldă menajeră, folosind energie din cazan. Dacă aveți un cazan de capacitate mare și îl utilizați des în timpul zilei, poate fi necesar să creșteți puterea necesară cu 20-25%.
4. Bufer rezervor
Un rezervor tampon este un depozit de apă caldă care are rolul de „baterie”. Nu este necesar un rezervor tampon cu cazane pe gaz sau peleți, unde arderea este stabilă, iar pornirea/oprirea sunt controlabile. Dar într-un cazan pe lemne, arderea nu este stabilă (este mai intensă atunci când este umplută cu lemne și în timp ce arde își pierde intensitatea), iar pornirea/oprirea arderii nu poate fi controlată.
Un cazan tradițional pe lemne are o autonomie de 3-4 ore, dar cu un rezervor tampon poate ajunge la 8-12 ore. De asemenea, excesul de căldură care este produs de cazan, dar nu este necesar în casă, este stocat în rezervorul tampon și utilizat numai atunci când este necesar. În acest fel, rezervorul tampon ajută, de asemenea, la economisirea combustibilului.
Un sfat practic despre cum se calculează tamponul corect pentru cazanul r este de cel puțin 50 lit/kW. Deci, dacă aveți un cazan de 30kW, aveți nevoie de rezervor tampon de 1.500lit.
5. Sistem by-pass
Este extrem de important să instalați un sistem de by-pass pentru a asigura protecția temperaturii de întoarcere pentru cazanul pe lemne. Asigură o bună funcționare, o durată lungă de viață a cazanului și evită formarea condensului și coroziunii. Majoritatea producatorilor de cazane pe lemne mentioneaza ca este o masura necesara pentru valabilitatea garantiei.
By-pass-ul se face prin realizarea unei bucle între ieșirea și întoarcerea cazanului și un dispozitiv de amestecare a temperaturii pentru a asigura o temperatură constantă la întoarcerea cazanului, așa cum se arată în imaginea următoare.
Dispozitivul de amestecare poate avea o pompă integrată sau poate fi doar o supapă termostatică cu 3 căi și trebuie instalată o pompă de cazan. În acest caz, pompa cazanului trebuie să fie întotdeauna instalată înainte de supapa cu 3 căi!
6. Vas de expansiune deschis sau închis
Vasul de expansiune este un element de siguranță crucial al oricărei instalații de încălzire. Compensează expansiunea apei în instalația de încălzire datorită creșterii temperaturii. Există două tipuri de valve de expansiune:
Vas de expansiune închis: o membrană flexibilă cu presiune a aerului se mișcă pentru a compensa expansiunea apei.
Avantaje: Ușor de instalat, cost redus, instalare fiabilă, presurizată
Dezavantaje: Dacă nu este dimensionat corect sau are un defect, poate conduce la o situație periculoasă
Vas de expansiune deschis: un rezervor simplu de apă din oțel instalat în punctul superior al instalației de încălzire.
Avantaje: Functioneaza in toate situatiile, protejeaza in caz de supraincalzire extrema
Dezavantaje: Instalare complicată, poate îngheța în timpul iernii, sistemul funcționează cu presiune hidrostatică
Conform standardelor europene, numai vasul de expansiune deschis este permis la instalația unui cazan pe lemne, cu excepția cazului în care cazanul are un schimbător de căldură de protecție la supraîncălzire.
7. Siguranță
În afară de vasul de expansiune, există multe alte elemente de siguranță care sunt necesare pentru instalația de încălzire. Minimul necesar este o supapă de reducere a aerului și o supapă de siguranță a presiunii. De obicei, in czul unuk cazan pe lemne, se recomandă instalarea a două supape de siguranță, în caz de defecțiune.
Un alt dispozitiv important de siguranță este un UPS, pentru a asigura alimentarea cu energie electrică (cel puțin) a pompei cazanului în cazul unei pene de curent.
8. Coș
Toate cazanele pe lemne, chiar dacă au un ventilator, au nevoie de o instalare corectă a coșului de fum. Asigurați-vă că aveti coșul de fum este corect dimensionat, instalat și conectat la cazan. Verificați dacă este etanș la aer și evitați prea multe și schimbări de direcție care introduc căderi de presiune.
Este strict interzisă instalarea cazanului în interiorul camerelor locuite de oameni, precum și a elementelor de coș de fum pentru a trece prin aceste spații.
Păstrați întotdeauna coșul de fum curat și faceți o inspecție și o întreținere anuală.
9. Curățare
Toată arderea lemnului produce reziduuri de cenușă; prin urmare, cazanul trebuie curățat în mod regulat. Cenușa va bloca circulația în interiorul trecerii cazanului, va depune praf pe componentele electrice și, fiind izolator foarte puternic, va reduce eficiența transferului de căldură al arderii.
Acesta este motivul pentru care este esențial să vă păstrați cazanul bine curățat eliminand reziduurile cât mai des posibil. Se recomandă cel puțin o dată pe săptămână.
10. Întreținere
Este necesar să se facă toate procedurile de service și întreținere în conformitate cu instrucțiunile producătorului și reglementările locale. Apelați întotdeauna la tehnicienii oficiali de service, aprobați de producător, și instalați numai piese de schimb originale.
O bună practică este de a avea o întreținere și o revizie generală a instalației de încălzire înainte de începerea sezonului rece, pentru a vă asigura că nu vor apărea defecte în timpul funcționării sale.